cash geld
Cash, contant, handje contantje!

Betalen in contanten

Contant of cash betalen is simpelweg het overhandigen van universele ruilmiddelen met algemeen geaccepteerde waarde, in de vorm van munten en bankbiljetten. Kortom: betalen met fysieke monetaire middelen.


Hoe en waar het begon

De algemene geschiedenis van het geld is meer dan een allesomvattend gegeven.  Het bestuderen van betaalmiddelen alsmede zijn geschiedenis is trouwens ook een kunde. Het gaat hier over de muntkunde ofwel numismatiek. Door de jaren heen werden voor geld talloze materialen gebruikt. Gaande van edelmetalen en enkele schelpen tot volwaardig en kunstmatig geld die de gedaante aanneemt van bankbiljetten. Ja, de basis van geld is een symbolische voorstellen van een bepaalde waarde. Oude financiële betaalmiddelen – zoals goud en edelstenen – zijn vandaag de dag nog steeds veel waard. Maar dat is vooral omdat ze geschiedkundig zo zeldzaam zijn.

Deze geschiedenis – die van de contante betaalmunten – kun je ruwweg indelen in drie tradities over de hele wereld. Dat zijn de Chinese, westerse en Indische gewoonten. De eerste Chinese munten werden al geproduceerd rond 770 voor Christus. De alleroudste exemplaren waren simpelweg modellen van messen die in brons werden gegoten. Hierop verschenen dan Chinese karakters. Zo kende het gebruik van cash een geleidelijke opmars. Aan de hand van het opschrift konden de Chinese munten perfect worden geïdentificeerd. Het is verbazingwekkend hoe de Chinese betaalmiddelen tot het begin van de twintigste eeuw voornamelijk uit cash bestonden. Onze vertrouwde westerse traditie begon vermoedelijk in Klein-Azië. Interessant hierbij was dat, de eerste munten die voor Christus werden vervaardigd, uit elektrum bestonden. Dat is een natuurlijk mengsel van goud en zilver. Aan weerszijden werd een stempel in geslagen. Vanaf de zesde eeuw kwam er ook een evolutie in het ontwerp van deze munten. Zo vertoonden – én vertonen – ze algemeen vooral stads- en heerserssymbolen. Volgens de Indische traditie stonden de eerste munten los van andere culturen. Rond 500 voor Christus werden ook onregelmatige plakjes zilver - met stempels van dieren of planten – geproduceerd.

Gebruik van cash geld vandaag

Ondanks vernieuwende technologieën wordt cash geld nog steeds gebruikt. Je hebt standaard ook best twintig euro op zak. Waarom? Omdat je op sommige plaatsen nog steeds niet met bancontact kan betalen. Want stel: je moet dringend naar de wc. Wanneer de nood het hoogst is, is de redding van cash geld nabij.