betaling
Bankkaart betalingen - debitkaarten - Bancontact/Mister Cash

Betalen met een bankkaart

Heel wat mensen vinden het eenvoudiger om met een gewone bankkaart te betalen. Er zijn verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Daarenboven lijkt het vandaag bijna ondenkbaar dat iemand zijn woonst zou verlaten zonder een bankkaart op zak te hebben!


Geld uit de muur: Bancontact en Mister Cash

Dankzij jouw bankkaart(van banken zoals Belfius, Beobank, BNP Paribas, KBC, Argenta, )kan je eenvoudigweg cash geld afhalen via een betaalautomaat. In de volksmond wordt ook wel gesproken van “geld uit de muur halen”. Bankautomaten bestaan al tamelijk lang. Vanaf 1979 verschenen de eerste exemplaren onder de benaming ‘Mister Cash’ in het straatbeeld. Bijna onmiddellijk verscheen ook de ‘Bancontact’-automaat ten tonele. Het is enorm interessant dat deze twee soorten ook twee verschillende systemen waren. Elk werden ze ondersteund door verschillende banken. Maar vanaf het jaar 1989 vond een fusie plaats. En sindsdien spreekt Jan met de pet steeds over ‘Bancontact/Mister Cash’ als één geheel.

De “maestro” van de bankkaarten

Het is de bedoeling dat de huidige Bancontact/Mister Cash automaatjes naar de naam ‘Maestro’ zullen luisteren. Het systeem ‘Maestro’ is van Europese oorsprong. Met een dergelijke bankkaart kan je vlekkeloos in de meeste landen van Europa geld afhalen én elektronisch betalen. Zo kan je Maestro beschouwen als een multinationale debetkaart. Deze werd geboren in het jaar 1990, als eigendom van ‘credit card bedrijf’ MasterCard. Wil jij zelf ook een Maestro-kaart? Die kan je eenvoudig verkrijgen via jouw bank. Het is tevens mogelijk deze te laten koppelen aan je eigen bankrekening. Quasi al de Belgische bankkaarten hebben dan ook de Maestrofunctie automatisch.