betaling
Mastercard, Visa, American Express, ...

Betaal ook eens met een kredietkaart

Een andere betaalmethode die niet alleen handig is, maar ook gebruiksvriendelijk, is de kredietkaart! Niet iedereen heeft er eentje, maar zij die het wel hebben, zullen nooit meer zonder kunnen. Een kredietkaart krijg je in de meeste gevallen niet ‘standaard’ mee van je bank. Je moet deze effectief aanvragen. Vergewis je van het feit dat de kredietkaart geen betaalmethode is voor ‘volwassen mensen met een hoog inkomen’. Want op de een of andere manier lijkt het die reputatie bij sommige mensen wél te hebben. Niets is minder waar. Je kan zelfs als student kredietkaarten bekomen! Maar toch moet je steeds onthouden dat een kredietkaart gebruiken een soort van lenen is en zoals de oude (verplichte) spreuk zegt: geld lenen kost ook geld!


Betalen volgens jouw wens

Er zijn een aantal manieren om een betaling te verrichten met je kredietkaart. Eerst en vooral kan je dat doen met je handtekening. Handig wanneer je op restaurant bent en je wil je etentje betalen. Het enige wat je hoeft te doen, is je kredietkaart geven aan de ober. Daarna krijg je een bonnetje waarop jij je kribbel moet zetten. De toekomst zal vermoedelijk komaf maken met deze manier. En dit dankzij de invoering van de chip die je terugvindt op de kredietkaart. Wat je dan kan gebruiken om een betaling te doen, is je geheime code.

Een andere betaalmethode bij kredietkaarten bestaat uit het doorgeven van je  kredietkaartnummer. Dit gebeurt bijna uitsluitend bij betalingen op het internet. Je hebt het zelf misschien al eens meegemaakt: je koopt tickets voor een concert en de enige betaalmethode, is een kredietkaart. Papa, waar ben je? In dit geval word je verzocht je kaartnummer in te voeren, samen met de vervaldatum en de naam van de kaarthouder. Vanwege extra beveiligingsredenen, wordt er ook gevraagd om je CVC code in te voeren. Deze afkorting staat voor Creditcard Verification Code. Ik krijg soms al eens de opmerking van leken dat zij deze code niet kunnen terugvinden op hun kaart. Bij deze mijn antwoord: je vindt hem terug op de achterkant van je kredietkaart (bij VISA en Mastercard). Het is een getal van 3 cijfers. Bij American Express staat de CVC code dan weer op de voorkant en telt deze 4 cijfers.

Met een kredietkaart kan je ook betalen door je pincode op te geven.  In sommige landen is deze methode van betalen zelfs verplicht. Het wordt dan ook beschouwd als een extra veilige manier van betalen, doordat je de geheime code niet letterlijk overhandigt.

Online betalen met kredietkaart

Online ben je door het betalen met een kredietkaart extra verzekerd.Als een pakketje niet geleverd wordt of als een bestelling niet OK is kan je via Atos of American Express je geld terugkrijgen. Daarom is het altijd aangewezen om online aankopen met een creditcard te doen. Sommige banken hebben daarnaast nog extra motivatie voor hun klanten. Bij de Beobank Visakaart krijg je bijvoorbeeld 3% korting op al je online aankopen, of ze nu in een webshop zijn of bij je mazoutleverancier!

Bekende soorten kredietkaarten

In België zijn drie soorten kredietkaarten courant: American Express, VISA en MasterCard. Deze laatste twee worden vrijwel het meest gebruikt. Wat het verschil is tussen deze twee broertjes? Wel, als betaalplatform zijn ze quasi identiek. De echte opvallende – en toch kleine – verschillen bevinden zich in de jaarlijkse kosten en de algemene voorwaarden. Weet wel dat deze elementen niet worden bepaald door VISA of MasterCard, maar door de bank waarbij je bent aangesloten. Dus indien je vergelijkingen wil maken tussen de opties binnen het kredietkaart-gamma; kijk naar de voorwaarden en staar je niet blind op de benaming!